Saagi kvaliteet

Kartuli kvaliteet sõltub põhiliselt kolmest erinevast kriteeriumist, milleks on mugula kvaliteet, koore puhtus ja korralik ladustamine ning maitseomadused. Tasakaalustatud toiteainete programm on väga oluline ning aitab kõiki neid kriteeriume hoida.

Mugula kvaliteet

Olgu selleks kuivaine sisaldus, tavapärasest erinev kartuli sisu, suhkrusisalduse vähenemine või toidu valmistamine, lõpptarbija jaoks on oluline mugula kvaliteet.

Lämmastik ergutab lehe ja mugula kasvu ning suurendab tärklise tootmist, fosfaadid säilitavad lehe ja mugula kasvu ja mõjutavad tärklise kvaliteeti ja sisaldust, kaalium suurendab vee omastamist ja kuivaine tootmist ja aitab vähendada mugulate plekilisust, kaltsium vähendab sisemiste ja välimiste plekkide teket, magnesium kindlustab tugeva fotosünteesivõime ning hea kasvu, boor aitab vähendada sisemisi plekke ja ensümaatilist tumenemist.

Koore kvaliteet

Üha enam eelistavad tarbijad puhtaid ja pestud kartuleid, eriti juhul, kui ostetakse pakitud või lahtiseid kartuleid. Kartulimugulad, mille koorel on pindmised haigused, on lühema säilivusajaga ning meelitavad kliente vähem ligi.

Õige ja tasakaalustatud taimede toitumine aitab vähendada kartulikoore haigusi ja parandada selle välimust. Kaltsium tugevdab mugula koort, tagades parema vastupidavuse haigustele, boor suurendab kaltsiumi toimet, parandades selle omastamist ja vähendades nakatumist harilikku kärna ja teistesse mugula haigustesse, tsink võib vähendada kartuli süvik-kärntõve teket, väävel võib vähendada nii kartuli süvik-kärntõve kui hariliku kärna nakkust.

Hoiustamine ja toiduvalmistamise kvaliteet

Hoiustamist ja toiduvalmistamise kvaliteeti ei saa pidada vähemtähtsaks ja seetõttu pole töö peale saagikoristust veel lõppenud. Enamikes riikides peab olema tagatud kartuli korralik säilitamine ja hoiustamine, et varusid jaguks aastaringselt. Mugulad, mis on vastuvõtlikumad plekkidele ja värvimuutustele, tuleb hoiustada oluliselt paremates tingimustes, et säiliks parim toiduvalmistamise kvaliteet.

Õige ja tasakaalustatud taimede toitumine enne kartuli koristamist mõjutab hoiustamise ja toiduvalmistamise kvaliteeti. Kaaliumil, kaltsiumil, magneesiumil ja booril on positiivne mõju kartulimugulate hoiustamisele ja toiduvalmistamise kvaliteedile, sest vähendavad mugulate plekilisust, ensümaatilist tumenemist ja värvimuutust.

Kuidas tõsta kartuli kvaliteeti?

Siit leiad Yara nõuanded, kuidas tõsta kartulisaagi kvaliteeti.