Boor on mikroelement, mida kartulitaim vajab suuremas koguses, et tagada mitmed olulised kasvuprotsessid. Boor mõjutab juurte ja võrsete kasvu, taimede arengut ja tolmlemist. Koos kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumiga on boor tähtis element rakuseintele. Boor käitub kui tsement pektiinide vahel, pakkudes ühtset jõudu rakkudele. Seetõttu mõjutab boor kartulimugulate ladustamisel kvaliteediomadusi. Boor mõjutab kaltsiumi imendumist ning seetõttu on tähtis tagada taimele tasakaalustatud toitainete kättesaadavus.
Boor aitab hoida kaltsiumi rakuseinas ja mõjutab kaltsiumi imendumist, seega on taime booriga varustamine oluline, et kindlustada tasakaalustatud väetamine. Allolev uuring näitab, kuidas boor mõjutab nii kaltsiumi sisaldust mugulates kui ka koorehaiguste esinemissagedust.
Boor vähendab fenoolide oksüdeerumist, mis vastutavad ensümaatilise värvimuutuse eest. Seega, hea booriga varustatus vähendab ensümaatilise värvimuutuse esinemise kartulimugulates.
Kartulitaime varred on lühikesed ja seetõttu on hakanud kasvama külgmised pungad, taim on rohkem põõsjas. Nooremad lehed muutuvad klorootiliseks, tekivad nekrootilised täpid ning lehed surevad lõpuks. Lehtede kloroosi tõttu võib värvus muutuda kollasest pruunini kuni punakast tumepruunini. Mugulate juhtkimbus olevad rõngad tõmbuvad pruuniks, eriti mugula ühenduskohas. Mugula koor on tihti kare ja mõranev, ning sisemiselt kärbunud.
Igal taimetoiteelemendil on kartuli väetamisel oluline mõju. Vali altpoolt toiteelement ning saad rohkem teada selle mõju ning vastava puudushaiguse kohta.
Siit leiad üldist infot kartuli, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.