Mulla- ja leheanalüüsid

Enne kartuli mahapanekut tehakse mullaanalüüsid, et selgitada välja fosfori, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja väävli andmise vajadus.

Rakupõhine analüüs (varre või lehe kohta) võetakse kasvuperioodil, sest see annab täpsema tulemuse toiteainete olukorrast taimes ning näitab toiteainete omastamise häireid või puudusi, eriti mikroelementide kohta. Vaata allpool toodud tabeleid:

Peamugula
suurus
 NO3  K  Ca  Mg
   `000 ppm      %    
 10  20-25 0,5-0,6   10,1-13  0,6-2,5  0,25-0,9  0,2-0,6
 50  18-22  0,45-0,54 9,4-12,5  0,6-2,5  0,25-0,9  0,2-0,6 
 100  12-16  0,29-0,44  8,5-10,5  0,6-2,5  0,25-0,9 0,2-0,6 
   B Cu  Fe   Mn  Mo  Zn
       ppm      
 10-100  25-100  4-20  50-100 40-100  0,2-0,5  20-100

 Allikas: Yara Pocklington Megalab

Tavaliselt võetakse proovid juba hooaja alguses, taimede varajases kasvustaadiumis. Prooviks võetakse 30-ne taime nooremad täiskasvanud lehed (leht koos rootsuga), milleks on neljas või viies leht taime ülemisest osast.

Kasvuperioodi keskel korjatakse 30-40 taime lehte koos rootsuga. Pealseid tuleks korjata põllu erinevatest kohtadest.

Tähelepanelik tuleb olla vase, tsingi ja mangaani testimisel. Tuleb vältida neid lehti, mis eelnevalt on pritsitud fungitsiididega, vastasel korral võivad tulemused olla ekslikud.

Kartulimugula koore analüüsiga saab hinnata ka kaltsiumi taset mugulas – tavapäraselt koondub kaltsium just koore sisse või selle alla. Kahjuks pole veel kehtestatud kindlaid standarteid toitainete konsentratsiooni määramiseks kartuli koorest.

Millised omadused iseloomustavad kartulit?

Siit leiad üldist infot kartuli, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.