Väetamine ja kartuli märgmädanik
Kaltsium
On tõestatud, et mugulate koore tugevdamisel kaltsiumiga väheneb mugulate hoiustamisel nende nakatumine Erwinia põhjustatud märgmädanikku.
See katse näitab seost kaltsiumi kättesaadavuse, koores sisalduva kaltsiumi ja märgmädaniku tekitaja Erwinia põhjustatud kartulite kaalu vähenemise vahel.
Kaltsiumi suur sisaldus mugulas vähendab plekilisuse tekke riski koristusel ja saagi hilisemal transpordil. Erinevad sordid omastavad kaltsiumit erinevates kogustes, kuid kaltsiumnitraadi kasutamine ammooniumnitraadi asemel viib kaltsiumi omastamise maksimumini ning vähendab vigastuste tekkimise riski mugulatel, mille kaudu haigustekitajad hiljem siseneda saaksid.
Kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi kõrval on boor oluliseks elemendiks taime rakuseintes. Boor käitub kui tsement pektiinide vahel, pakkudes ühtset jõudu rakukudedele. Seega mõjutab boor kartulimugulate ladustamisel kvaliteediomadusi, kuid optimeerib kasvuhooajal ka kaltsumi omastamist, mistõttu on kartulitaimede tasakaalustatud toitumise kindlustamisel tähtsaks elemendiks.
Katsed näitavad, kuidas mõjutab boor mugulate kaltsiumisisaldust ning mugulasisest roostet.