Saagi kvaliteet
80-90-ndatel tehtud aretustöö tulemusena on uute sortide glükosinolaatide sisaldus vähenenud kuni 5 korda ja seetõttu on laienenud ka rapsikoogi kasutamine loomasöödana. Hiljuti on Poolas aretatud eriti madala glükosinolaatide sisaldusega sordid, 8 -15 μmol g seemnete kohta. Sordiaretus glükosinolaatide sisalduse vähendamise suunas jätkub.
Glükosinolaatidel on tähtis roll taime kaitsemehhanismides kahjurite ja taimehaiguste vastu. Inimeste puhul on leitud, et raps aitab vähendada riski haigestuda vähki, sest glükosinolaatide hüdrolüüs aktiveerib organismis teatavaid kaitsemehhanisme.
Väävliga väetamine kipub suurendama ka seemnete glükosinaloodisisaldust, kuid madala GLS-sisaldusega „00“ sortide kasvatamine aitab seda probleemi vältida. Optimaalne väävli andmine kindlustab glükosinolaatide sisalduse püsimise allpool kriitilist taset. Väävliga väetamise mõju on väiksem, kui konkreetsest sordist ja kasvukohast tulenev mõju.
Siit leiad Yara nõuanded, kuidas tõsta rapsisaagi kvaliteeti.
Aasia ja Okeaania