Rapsi tüübid


Rapsi ladinakeelne nimetus on Brassica Napus L. Liik kuulub samasse sugukonda kaalika, naeri ja rüpsiga (Brassica napus supsp. Rapifera). Levinud on kaks tootmismustrit: talirapsi kasvatusperiood pikkusega 11-12 kuud (august kuni juuli/august (põhjapoolsemates piirkondades)) ning suvirapsi kasvatusperiood, mis kestab kas 6-7 kuud (aprill-august/september) parasvõötme aladel või 8-9 kuud (aprill-oktoober/november) troopilistel aladel.

Varem peeti rapsiõli inimestele toiduna sobimatuks, sest tänu eruukhapete sisaldusesele oli sel mõru maitse. Sordiaretuse käigus on eruukhapete sisaldust vähendatud 40%-lt 0%-ni, samas kui polüküllastumata rasvhapete – linoolhappe ja linoleenhappe - osakaal kogu rasvhapete kogusest on tõusnud vastavalt 15%-lt 20%-le ning 8%-lt 12%-le.

Võrreldes teiste taimsete õlidega on küllastunud rasvhapete osakaal kogu rasvhapete kogusest madalaim (6-8%), lisaks on rapsiõli rikas taimsete steroolide poolest. Suur osakaal on monoküllastumata rasvhapetel -58 – 60%. Sel on piisav linoolhappe (20-26%) ning linoleenhappe (10%) sisaldus, kusjuures viimaste omavaheline osakaal on samuti igati sobiv (2,5:1).

Rapsiõli sisaldab piisaval hulgal tokoferooli ehk E-vitamiini. Allolev tabel võrdleb selle sisaldust erinevates õlikultuurides.

Õlikultuur Tokoferooli sisaldus õlis (mg/kg)
Alfa Beeta Gamma Delta
Sojauba 116 34 737 274
Raps 192 - 431 40
Päevalill 608 17 11 -
Oliiv 93 - 7,3 -

Allikas: Medicinal food news, November 1997, No 22.

Glükosinolaadid (GLS) on väävlit sisaldavad ühendid, mida on kõikides ristõielistes taimedes. Nende liigne sisaldus rapsikoogis põhjustab monogastrilistel (ühe maoga) loomadel kilpnäärme talitlushäireid ja struumat ehk kilpnäärme suurenemist. Kodulindudel põhjustab liigne kogus glükosinolaate toitumishäireid. 80-90-ndatel tehtud aretustöö tulemusena on uute sortide glükosinolaatide sisaldus vähenenud kuni 5 korda ja seetõttu on laienenud ka rapsikoogi kasutamine loomasöödana.

Glükosinolaatide mõju ning nende vähendamine seemnetes aretustöö tulemusena

Glükosinolaatide positiivne mõju        

  • Mängib olulist rolli taimede kaitsemehhanismis haiguste ja kahjurite vastu
  • Rapsi tarbimine vähendab inimestel riski haigestud vähki, sest glükosinolaatide hüdrolüüsil aktiveeruvad organismis teatud kaitsemehhanismid

Glükosinolaatide negatiivne mõju

  • Glükosinolaadid on ebasoovitavad tänu oma laguproduktide – nitriilide, tiotsüanaatide, isotiotsüanaatide ehk sinepiõlide ja vinüüli toksilisele mõjule
  • Glükosinolaatide kõrge sisaldus vähendab rapsikoogi söömust, selle maiste pole loomadele meeltmööda, samuti võib see viia loomade kilpnäärme suurenemise ning neerude ja maksa funktsiooni häireteni (Walker & Booth, 2001)
  • Rapsitoodete tarbimise mõju inimeste kilpnäärmele pole tõendatud (Mithen, 2001)

Sordiaretus vähendab glükosinolaatide sisaldust

  • Hiljuti on Poolas aretatud eriti madala glükosinolaatide sisaldusega sordid, 8 -15 μmol g seemnete kohta
  • Sordiaretus glükosinolaatide sisalduse vähendamise suunas jätkub

Väävliga väetamine kipub suurendama ka seemnete glükosinaloodisisaldust, kuid madala GLS-sisaldusega „00“ sortide kasvatamine aitab seda probleemi vältida. Optimaalne väävli andmine kindlustab glükosinolaatide sisalduse püsimise allpool kriitilist taset. Väävliga väetamise mõju on väiksem, kui konkreetsest sordist ja kasvukohast tulenev mõju.

Inglisekeelne mõiste “Canola” tuleneb Kanada sordiaretusprogrammist, mille eesmärk on aretada nii väikese eruukhapete ning glükosinlaatide sisaldusega rapsi sorte kui võimalik. Nimi tuleneb sõnadest Canada ja ola (Oil Low Acid) ning viitab madalale hapete sisaldusele (teine põhjus selliseks nimeks oli soov vältida foneetilise paralleelsõna “rape” kasutamist).

Rapsi sordivalikul on tähtsaimaks faktoriks sordi kogutoodang, saagikus. Järgmisena on olulised haigus- ja lamandumiskindlus ning valmimisaeg.

Mõnedes riikides kasvatatakse täna geneetiliselt muundatud rapsi ning näiteks Kanadas on 90% kasvatatavatest rapsisortidest glüfosaadiresistentsed (nn RR-sordid). Kõrge eruukhappesisaldusega rapsi (HEAR) kasvatatakse tööstuslikul eesmärgil määrdeainete ja polüetüleeni tootmiseks endiselt.

Millised omadused rapsi iseloomustavad?

Siit leiad üldist infot rapsi, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.